Beszélgetés Bodor Bencével, a Bodor Borászat tulajdonosával

 

A Bodor Borászat és annak tulajdonosa, borásza Pápai Borklubban tett látogatása kapcsán beszélgettünk röviden Bencével borokról, családról, eredményekről, tervekről.

Bence! Azt hiszem, hogy egy kérdést mindig feltesznek egy borásszal készült interjú során: mikor és hogy kerültél először kapcsolatba a borral?

- Nálunk a borászkodás családi hagyomány. Édesapám, bár eredetileg etnográfus volt, ő kezdte el a borászatot. Úgy emlékszem, a legelső boromat olyan 8 éves koromban derítettem, ami természetesen egy ekkora kisgyermek számára egy nagyon érdekes és izgalmas dolog volt.

Akkor mondhatjuk, hogy tulajdonképpen a borral, borászkodással együtt nőttél fel…

Igen. A szőlő és a bor a családunkba hagyományosan belenőtt. Bátyám színész, ő nem igazán akart borral foglalkozni, nekem pedig adta magát a lehetőség.

A 2023-as év egy kiemelkedő év volt a Bodor Borászat számára, hiszen számos komoly elismerésben részesültetek.

Valóban, egy eredményekben nagyon gazdag évet tudhatunk magunk mögött. Első helyen természetesen a Winelovers Wine Awards 2023-on nagy aranyat elért 2016-as cabernet savignont kell említenem, ami a verseny és így az ország legjobb magyar vörös bora, lett aztán a 2017-es cabernet franc a Figyelő TOP 100 Legjobb Magyar Bor listáján a legjobb cabernet franc és Magyarország 8. legjobb bora címet, ill. a 2017-es Merlot ugyancsak ezen a listán Magyarország 28. legjobb bora címet érdemelte ki.

Mi kell ahhoz szerinted, hogy ilyen eredményt érjen el egy borászat, ha ez egyáltalán megfogalmazható?

Az első és legfontosabb a kiváló alapanyag, hiszen a szőlőnél dől el tulajdonképpen minden. A szőlőhöz pedig rengeteg munka kell és alázat.

És mit vársz a 2024-es évtől? Milyen terveitek vannak az évre, vagy akár egy kicsit távolabbra is kitekintve?

Egy biztos: a borászkodás továbbra is fontos része marad az életemnek. A szakmai elismerés természetesen nagyon jól eset, de a kihívások továbbra is ugyanazok: eredményes munkát végezni, minél jobb borokat készíteni.

Nagyon köszönjük, hogy elfogadtad a meghívásunkat és egy varászlatos kóstolót hoztál el Pápára.