Borbély Kéknyelű Selection 2019

A hagyományok szerint június első hétvégéjén tartják Badacsonyban a Kéknyelű Virágzás Ünnepét és áldják meg a növekvő szőlőbogyókat a jó és kiadós termés érdekében.

Éppen ezért adja magát az alkalom, hogy a kéknyelűt, ezt a még mindig nem eléggé ismert régi magyar fajtát, szinte kizárólag badacsonyi (lényegesen kisebb részben etyek-budai) bort megkóstoljuk, még pedig a Borbély Családi Pincétől, akinek legfiatalabb borász tagja, Tamás 2 évvel ezelőtt az Év Borásza kitüntető cím tulajdonosa lett.

Akinek az olaszrizling túl egyhangú, az illatos borok pedig már túl aromásak, azok számára a kéknyelű egy jó választás lehet. Rossz években is jó borokat hozó, finoman illatos és zamatos, ugyanakkor savkarakteres fajta, aminek azonban szinte igénye a pár éves érlelés.

A 2019-es Borbély-válogatás két dűlőből származik, amelyet leírása szerint is 7 hónapig új tölgyfahordóba érleltek. Ez ugyan kissé elviszi a hangsúlyt a hordós jegyek irányába, de kis szellőztetéssel minden fajtajelleg előjön és szép harmóniában, egymást kiegészítve bűvöl el: megvan a barack, mandula, gyógynövény, citrus – mintha egy olaszrizling-illatos szőlő házasítása lenne – és érezhető az ásványosság is (nem sósság!), de nagyon finoman és a fő aromákba simulva.

Összességében egy nagyon kellemes összhatást nyújtó bor, amelyben akár még további 1-2 év palackos érlelés is benne van.
A Badacsony-járók számára mindenképpen kötelező tétel!