Figula Cabernet Sauvignon 2018

Hiába kerestem, a Figula 2018-as (vörös macskás címkés) cabernet sauvignonját semmilyen online borshopban vagy borblogban nem találtam (előbb bukkantak fel a 2017-es tételek), így a véleményírás is szinte (de csak szinte!) okafogyottá vált, hiszen legfeljebb az otthon elfekvő tételeken lehet próbát tenni.
Olyan viszont vélhetően nem nagyon van!
És nem csak azért, mert ezek szerint vagy egy, az üzletekből gyorsan elkapkodott, esetleg alacsony szériás (és alacsonyabb árfekvésű) borról van szó, hanem mert tartalma miatt azt sokáig otthon tutira nem érlelte senki sem.
Ezt a bort ugyanis – a fajta erős karaktervonásai és az érlelési idő ellenére – teljes mértékben áthatja az a nyári, balatoni könnyedség, ami a nyári, kerti barbeque-partyk, baráti beszélgetések és persze általában a balatoni vörös borok sajátja és nem a hosszú téli estéket juttatja eszünkbe. A szándék érezhetően valami ilyesmi lehetett, hiszen a sauvignon minden fontos vörös bogyós gyümölcsét felvonultató, de egyáltalán nem savas, inkább kissé tanninhangsúlyos és a hordós érlelésből adódó krémes, vaníliás jegyek összhatása egy nem bonyolult, de nagyon is szerethető, könnyű – már-már vékony – vörös bort ad ki, ami, lássuk be: a melegebb hőmérsékletben nem árt meg olyan gyorsan, mint egy testes vörös, de a fűszervajas sült hús mellé teljesen passzol.

Ha van otthon, egy ilyen alkalomhoz ki nem hagyható!