Nádházi Norbert országos sommelier-bajnokkal beszélgettünk pápai kóstolója kapcsán

Mikor és hogy kerültél először kapcsolatba a borral?
Gyakorlatilag onnantól kezdve, hogy elkezdtem gasztronómiával foglalkozni, a borok és az italok iránti érdeklődésem is megnőtt. Érdekelt a készítésük, a történelmük, és a sokrétű felhasználásuk. Idestova ez már 10 éve.

Hogy lettél sommelier?
Miután Franciaországban elvégeztem a szakács képzést, akartam még egy szakmát szerezni. Kettő opcióm volt, vagy éttermi cukrász vagy sommelier, de akkor már sokkal jobban érdekeltek a borok, ráadásul ki is akartam mozdulni a konyhából, úgyhogy gyorsan el is döntöttem. 1 éves duális képzés volt, dolgoztam és tanultam. 

Melyek a legfontosabb képességek, amivel egy jó sommeliernek rendelkeznie kell?
Kiváló íz érzék, ízmemória, határozott fellépés, jó előadó képesség, gasztronómiai képzettség.

Melyek a fő botrendek 2024-ben Magyarországon és a világban?
A Sauvignon Blanc és a pezsgő egyenlőre dönthetetlen, sőt nem is fog változni a közeljövőben se itthon, se külföldön. A világ egyre jobban nyitott minden ország őshonos fajtáira, saját készítési technológiájára. A prémium kategória kiemelkedik, és utána a mindennapi könnyen megfizethető borok jönnek. A kettő közötti réteg el fog tűnni. Nem közvetlen bor, de szerintem a vermut lesz a nagy durranás a közeljövőben, ami amúgy nagyon sok borásznak lehet opció, itthon is.

Van-e személyes kedvenced a magyar borok és borvidékek között?
Tokaj a szívem csücske. Az érlelt fehér borokat szeretem a legjobban, főleg ha gazdag sósság kíséri, ha került bele botrytis-es szőlő az pedig a non plus ultra. Mindemellett hatalmas Aszú rajongó és fogyasztó vagyok.

Hogy látod a hazai borfogyasztás jelenét és jövőjét?
Jelenleg hatalmas probléma az én szemléletemben, hogy nagyon kevés régió van, amit egyértelműen tudunk jellemezni. Hiányzik a stílus és a szőlőfajta, amit lehet kommunikálni és ezáltal eladni. Vásárlóként mindenki a pincészeteket nézi és az ő stílusukat, nem pedig a régiót. Külföldieknek ezt pedig még nehezebb eladni. Másik szív fájdalmam ha betérek egy nagyobb településre valamelyik borvidéken, a helyi boltok és az éttermek nagy része nem a közeli borászok borait adják. Prosecco, olcsó külföldiek, és a partner borkereskedés által összeállított silány minőségű borkínálatat. Persze a kereslet és kínálat sok mindent meghatároz, de ebben nem tudok kompromisszumképes lenni.