Somlói Borrendként természetesen nem is ajánlhatunk mást a húsvéti asztalra, mint jobbnál jobb somlói borokat.
A húsvéti ételek többnyire nem könnyű ételek, amelyek mellé az átlagnál közismerten savasabb, tüzesebb somlói borok kiválóan illenek. Íme egy pár somlói tétel, amellyel sikerrel emelheti az ünnep fényét.
A bemutatott tételek megrendelhetők a www.borarum.hu honlapon, ill. közvetlenül a pincészeteknél és megvásárolhatók a Somlói Borok boltjában.
„Welcome drikként” és étvágyfokozóként egy jellegzetes somlói pezsgővel indítsunk. Erre az egyre nagyobb sikereket elérő Fehérvári Birtok Reserve Extra Dry pezsgőjét ajánljuk.Teasütemény, kandírozott zöldalma, lime és narancs köszön vissza illatában, amelyet lágy gyümölcsösség hosszú lecsengéssel egészít ki az ízélményben lédús barack, naspolya, mandarin és körte összjátékával.

Az erőteljes húsvéti menühöz minden száraz somlói bor kiváló, mi elsősorban azonban a hegy és a borvidék zászlós borát, a juhfarkot javasoljuk a kalóriában gazdag ételekhez.
A 2021-es Somlói Apátsági Juhfark minden bizonnyal az egyik legjobb juhfark a hegyen.
„Hozamkorlátozással, bio szemléáletmóddal, spontán erjesztve, fahordóban készült. Somló klasszikus szőlőfajtájából, gyógynövényes, propolisz illatú, vastag, markáns savakkal bíró, gazdag, ásványos és érett bor született. Mindenképpen etalon a Juhfarkok között!” (www.075bor.hu)

Ha a juhfark túlságosan idegen vagy ismeretlen a számunkra, választhatunk a Somló két másik jellegzetes fajtája, a furmint és az olaszrizling közül.
Ha furmintot választanánk, válasszunk egy tradicionális Kolonics Furmintot a 2022-es évjáratból, ami egy „vulkanikus bor, spontán erjesztve fahordóban érlelve. Tradicionális somlói. Aranysárga szín, aszalt gyümölcsök, sósság. Mély és koncentrált. Klasszik somlói stílus, mineralitással, fehérhúsú gyümölcsökkel.” (www.selection.hu)

Ha biztosra akarunk menni és egy olaszrizlinget választanánk, akkor egy olaszrizlinggel a Csordás-Fodor Pincészettől biztosan nem hibázunk. “Mély szalmasárga szín. Illata visszafogott. Jól beépült alkohol és közepes test jellemzi, nagyon dinamikus és üde, ropogós szerkezete van. Némi neutrális jelleg jelentkezik szájban, mely idővel szépen kiteljesedik és ízében felsorakozik mellé az érett alma és a citrusosság . Sokrétegű bor gazdag ízjegyekkel. Hosszú lecsengésű, tömör, tartalmas tétel, érdemes dekantálni. ” (Forrás: Csordás-Fodor Pince)

Ha bevállalósabbak vagyunk, próbálkozhatunk a Somlón is egyre inkább terjedőben lévő szüretlen natúr tételek közül a Baráth Borműhely 2020-as Birtokborával, juhfark és olaszrizling cuvéejével, ami a természetes aromák sokaságát nyújtja a kóstolónak.

Végül, de nem utolsó sorban gondolnunk érdemes a Húsvétkor ugyancsak számos formában előforduló desszertek fogyasztóira is, akiknek szintén kiváló somlói tételeket ajánlhatunk. Erre megítélésünk szerint még mindig a kései szüretelésű Tornai Aranykönny az egyik legalkalmasabb, ami a Zeusz és Hárslevelű fajták házasításából született mézes, édeskés illatú és aromájú borkülönlegesség.

Kedves egészségükre!